1dc700f54bf7b99adf28ebb1300b510a7ba475c600c18331c3
Disebalik Sensasi Air Berkarbonat Disebalik Sensasi Air Berkarbonat | JIWA TAIKO SLASH

PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork

make money with your web site

Disebalik Sensasi Air Berkarbonat

Disebalik Sensasi Air Berkarbonat
Apabila cuaca panas, tentunya tekak meronta-ronta ingin dibasahkan. Miniman apa yang terbayang di dalam kepala?, jika korang inginkan minuman berkarbonat, pilihan korang ternyata salah!. Sememangnya enak jika tekak dibasahkan dengan air berkarbonat ketika panas terik, tetapi ia juga membahayakan tubuh korang. Jom ambil tahu sekarang........

GIGI

Pastinya korang pernah dinasihatkan agar memberus gigi selepas memakan gula-gula ketika kecil dahulu?. Jika korang minum minuman berkarbonat dengan kerap, risikonya sama saja pada gigi korang kerna minuman berkarbonat mengandungi paras gula yang sangat tinggi. Menurut doktor gigi, air berkarbonat dan gula didalamnya membuatkan enamel gigi terhakis sedikit demi sedikit. Lama-kelamaan apa yang akan terjadi pada gigi korang?.Bayangkan...............

GINJAL

Air berkarbonat mempunyai gas yang boleh mengganggu daya fungsi ginjal dan juga mampu menurunkan productiviti ginjal dalam menghasilkan air kencing. Kalau jumlah air kencing sedikit, ia akan lebih pekat dari air kencing biasa dan ini akan mengganggu sistem ginjal untuk berfungsi secara normal.

PERUT

Jika perut kamu kosong, jangan isikannya dengan air berkarbonat. Nanti korang boleh sakit perut malahan organ perut boleh boleh mengalami masalah angin. Hal ini adalah kerana ia boleh menimbulkan luka akibat tercampurnya gas dan asid di dalam perut. Minum air berkarbonat secara berlebihan juga boleh menambah beban kerja pada perut korang.

KERONGKONG

Pasri korang setuju, apabila cuaca panas, air berkarbonat merupakan penggilang dahaga nombor 1. Namun, kesannya hanyalah sementara. Ia sebenarnya akan membuat kamu lebih terasa dahaga dan tekak kering. Sebabitulah korang tak berasa puas apabila meminum air berkarbonat. Kerongkong kamu juga boleh terluka akibat kuatnya gas yang terkandung di dalam air berkarbonat. Jika terlalu dahaga, minum air masak atau mineral secukupnya kerana ituah yang sebaik-baiknya.

TULANG

Korang misti suka tengok gelembung-gelembung udara dalam air berkarbonat? Gelembung ini disebabkan oleh wujudnya kandungan asid fosforus. Dikala korang menikmati air berkarbonat dengan asyiknya, tahu tak korang sebenarnya tulang korang sedang dicabuli yang akhirnya menjadi rapuh serta berbentuk kawah bulan dan mendapat penyakit Osteoporosis pada usia muda korang.


OTOT

Selain tulang, Otot juga juga ada kesan sampingannya jika korang terlalu kerap minum air berkarbonat. Jika korang minum air berkarbonat sebanyak 2 Liter setiap hari, ia boleh membuatkan kadar kalium dalam darah menurun. Kesannya badan korang akan menjadi lemah otot, selalunya penat, tak larat benda berat serta pergerakan juga akan terbatas.

SUSAH TIDUR

Tahu tak korang dalam air berkarbonat juga mengandungi kefeina. Kefeina di dalamnya juga boleh membuatkan tekanan darah tinggi dan degupan jantung manjadi tidak teratur. Sudah pasti ia menimbulkan ketidakselesaan pada diri korang. Hasilnya tidur korang akan terganggu dan secara keseluruhannya, ia mengganggu sistem badan korang untuk berfungsi secara normal.


JANGAN TERTIPU

Walaupun ada tulisan “NO CALORIES” atau pun “SUGER FREE” itu tidak bermakna kandungan gula dalam air berkarbonat berkurangan. Apa yang hanyalah gula asli. Tetapi, pemanis buatan masih digunakan dan diletakkan sebagai bahan utama. Pemanis buatan ini berlipat kali ganda lebih manis daripada gula asli. Oleh itu, kalori yang terhimpun mungkin dalam angka yang kecil tetapi manisnya sama seperti air berkrbonat yang biasa.

PILIHLAH AIR YANG SIHAT!

Setiap kali korang menjamu selera di luar, cuba elakkan untuk minum air berkarbobat. Pilihlah air yang memberikan manfaat pada korang seperti air jus. Jika korang makan di restoran makanan segera, walaupun air tersedia adalah air berkarbonat, mereka juga ada menawarkan air jus dan minuman lain. Cubalah elakkan dari minum minuman berkarbonat mulai hari ini.......................


SHARE INFOQuickFolk : Social Media Traffic exchange

Follow by Email

Labels

2G (2) 3G (1) 3G dan 2G MMS (7) 4 malaikat (37) Agama ISLAM (39) air (1) Animasi (6) Animasi Dragon Clock (4) Application background (2) AWESOME (11) bangun tengah malam (4) Banner (2) BIJAK IT (26) BIJAK MOBILE/PHONE (18) BIJAK PC (49) BIOS Setup (3) blog (1) blog speed (2) bloger (1) blogspot (2) book (2) BUAT SENDIRI (30) Celcom (2) cepat (1) cepat install program (3) CIMB (3) CIMB clicks (2) Clock (1) Corrupt Documents (4) cute kids (4) dhuha. sembahyang (6) DiGi (2) Discs (1) Disk Fragmentation (1) Doa (58) Domain (1) DOWNLOAD (15) Dragon (1) Dragon Clock (3) email (2) Empat Malaikat (5) Epic Fail (12) face (1) facebook (2) fb (1) fun facts (4) funny (9) Get Installer (3) haji (11) Hard disk (1) Hidden (1) Hidden Star Wars Movie (3) hollywood (13) Hosting (1) Ibubapa (29) iklan (1) Jadual (1) Jadual PC-FAIR Julai – September 2012 (2) Jantina (3) jantina komputer. (3) javascript (1) jawi (3) Kajian Phising Email CIMB (1) kelajuan blog (2) kids (1) komputer (1) like box (1) like button (1) lupa (3) MACAM-MACAM (37) malaikat (2) Malaysian (1) Malaysian Rankings (2) Malaysian Website (1) Malaysian Website Rankings (2) Masalah Salin Dan Tampal Tulisan Jawi (8) Maxis (2) Microsoft Excel (3) Microsoft Excel 2007 (2) Microsoft Office Word (3) Microsoft Office Word 2007 (4) MMS (2) mudah (1) mudah install program (6) nabi (8) Nasihat (16) pagi (3) PC-FAIR (4) pelik (2) Pelupa (5) Pendrive (2) Pendrive Terus Open (6) perjalanan (1) phising (1) photography (8) photoshop (6) pistol (3) Problems (1) Problems in Microsoft Excel 2007 (4) RAM problem (2) Rankings (6) rasul (5) rasulullah (13) salat (3) setuju (2) Siapa Yang Setuju? (5) Sistem fail (2) solat (11) Solat Sunat Dhuha (10) speed (1) Star Wars Movie (4) stuff (1) SUKE-SUKE (24) sunat (6) Tahukah Anda Komputer Ada Jantina (10) TAHUKAH ANDA? (7) tembak (3) Terjaga Pagi-Pagi Buta (9) things in the windows try it yourself (3) Tips (4) TREVIA (9) tulisan arab (3) tulisan jawi (4) Tutorial (2) Tutorial Tidak Membenarkan Pendrive Terus Open (9) Virus Dan Antivirus (15) webmail (1) Website (1) Website Rankings (1) Window 7 (3) Windows XP (4) windows XP/VISTA --- strange (4) WordPress (3) WTF (32)

    Translate

    Blogger news    Anda Pasti Suka bacaclose